Z-trap onderkwart

Z-trap

Wat is een z-trap precies?

De z-trap is een trap waarbij de combinatie van de trede en het stootbord de vorm van de letter ‘Z’ hebben, vanaf de zijkant gezien. Dit komt doordat het stootbord schuin tussen twee treden geplaatst is. Bij ‘standaard’ trappen wordt een stootbord haaks, ofwel met een hoek van 90 graden, tussen treden geplaatst. Een groot voordeel van de z-vorm is dat hierdoor een groter tredevlak gecreëerd wordt. Een groot tredevlak is functioneel en veilig. Er is meer loopvlak per trede beschikbaar zonder dat de trap in zijn geheel langer of groter moet worden aangezien de aantrede gelijk blijft. De aantrede is de afstand tussen voorkant trede en de voorkant van de volgende trede.

Naast de z-vorm is de dikte van de stootborden kenmerkend bij een z-trap. Deze zijn doorgaans dikker dan bij standaard trappen, vaak zelfs even dik als de treden.

Een z-trap is breed toepasbaar en de keuzemogelijkheden zijn erg divers. Hierdoor past deze trap in heel veel verschillende woonstijlen. De z-trap is relatief makkelijk op de klantwens af te stemmen wanneer er gekozen wordt voor een trap op maat.

Eiken z-trap trappenfabriek

Eiken z-trap

Een eikenhouten z-trap is erg populair. Veruit de meeste z-trappen die wij maken, zijn gemaakt van eikenhout. Een ‘eiken z-trap’ is dan vaak ook het eerste waar een klant naar vraagt. En terecht, want het zijn erg mooie trappen die zoals gezegd breed toepasbaar zijn.

Eikenhout is van uitmuntend goede kwaliteit en daarnaast ook uitermate goed te bewerken. Je kunt er een breed scala aan kleuren mee creëren door het looizuur wat in eikenhout zit. En door deze vele kleurmogelijkheden kan een eikenhouten z-trap te allen tijde met de trend van het moment mee. De eiken z-trap is tijdloos en altijd een veilige keuze.

Uiteraard is iedere woonsituatie anders. Een eiken z-trap is een erg goede keuze als de trap bijvoorbeeld in een open ruimte staat waarbij de trap echt een blikvanger is of moet worden. Maar het kan ook zijn dat de trap in jouw woning minder zichtbaar is of minder op hoeft te vallen, maar u wel graag een z-trap wilt hebben. In dat geval zou u er voor kunnen kiezen om te besparen op hout door bijvoorbeeld rubberwood te kiezen in plaats van eikenhout. Er is altijd wel iets passends voor uw situatie of wens.

 • Levering in heel Nederland
 • Snel een offerte op maat
 • Eerlijk & betrouwbaar
Moderne design trap

Waarom kiezen voor een z-trap?

De veelzijdigheid en brede toepasbaarheid van de trap is een belangrijke reden. Of jouw nieuwe trap nu tussen twee muren in komt te staan, langs één muur of helemaal vrij van muren, het is allemaal mogelijk met een z-trap. In de meeste gevallen rusten de treden op een keepboom die onder de trap zit en niet zichtbaar is. Wat ook tot de mogelijkheden behoort is een slanke, stalen trapboom aan de zichtzijde die met het verloop van de treden mee omhoog gaat.

Zoals gezegd is de z-trap breed toepasbaar en in allerlei materialen te maken. Zo kun je voor één van de meest gekozen varianten gaan; met eiken treden en stootborden, maar uiteraard kun je ook voor een hardhoutsoort als rubberwood kiezen met een dekkende verf. Een z-trap met metaal of glas, met een middenboom of juist zwevend, informeer gerust vrijblijvend naar de vele mogelijkheden.

Meest gekozen trap voor

 • Ruimtes waarin de trap een eyecatcher is
 • Als alternatief voor een bloktrap
 • Hogere segment woningen
onderkwart z-trap
z-trap verbinding
z-traptreden

Meer voorbeelden van z-trappen

Naar inspiratie

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voordelen van een trap met z-treden?

  • Grote aantrede. Een trap met z-treden heeft over het algemeen een grote aantrede -de diepte van een trede- wat er voor zorgt dat de trap functioneel en veilig is. Doordat het stootbord bij iedere trede schuin omhoog loopt heb je minder kans dat je met de voorkant van je schoen/voet er tegenaan schopt.
  • De treden hebben geen overhangende neus of oversteek waarachter je voeten kunnen blijven haken.
  • Doordat een z-trap een dichte trap is, biedt het de mogelijkheid om een kast of wc onder de trap in te richten.
  • Toepasbaarheid. Een trap met z-treden kan zowel tussen twee muren opgebouwd worden, als met één of zelfs twee vrije zijden.
 • Wat zijn de nadelen van een z-trap?

  • Z-trappen bevinden zich qua prijs over het algemeen in het hogere segment. Daar tegenover staat dan wel een kwalitatief, maar ook designtechnisch goede trap met een mooie uitstraling.
  • Een trap met z-treden neemt in de verdrijving meer ruimte in dan standaard trappen. Dit kan soms nadelig uitpakken. Verdrijven is het verdelen van de treden van een gekromde trap volgens de looplijn waardoor een regelmatige verdeling van de traptreden ontstaat.
 • Wat is een trap met z-treden?

  De naam zegt het eigenlijk al; z-treden. De bevestiging van treden en stootborden worden in een z-vorm -vanaf zijkant trap gezien- gemaakt. Dit is mogelijk doordat de stootborden -van bovenaf gezien- schuin naar achteren lopen.

 • Geen trap onmogelijk
 • Betrouwbaar en flexibel
 • Meer dan 30 jaar ervaring