Vuren trap

Vuren trap

Een vuren trap: de voordelen

Niet voor niets zijn de meeste trappen in Nederland gemaakt van vurenhout. De grootste voordelen van vurenhout zijn de aantrekkelijke prijs en gemakkelijke bewerkbaarheid. Daarnaast is het ook mogelijk om een vuren trap te bekleden, of te combineren met een andere houtsoort. Hierdoor kan deze voordelige trap volledig afgestemd worden op smaak en woonstijl. Verder gaan de trappen bij goede afwerking en goed onderhoud zeer lang mee. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Fijnsparren groeien veelal binnen Europa en het (vuren)hout van deze sparren is FSC gecertificeerd. De keuze voor een vurenhouten trap is daarom zowel verantwoord als milieuvriendelijk.

Dit type hout is één van de meest gebruikte houtsoorten voor onze trappen. Het vurenhout is afkomstig van een in Nederland welbekende boom en wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt. Een trap van vurenhout kent, zoals het geval bij ieder type trap, zowel voor- als nadelen.

Vuren trap op maat

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is vurenhout erg bewerkelijk. Hierdoor lenen vuren trappen zich uitermate goed om compleet op maat gemaakt te worden. Met op maat wordt in dit geval niet alleen maar de vorm en stijl van de trap bedoeld, maar ook het feit dat vurenhout goed samen met een ander houtsoort als eiken, beuken of rubberwood gecombineerd kan worden, om maar een paar voorbeelden te noemen. Tussen de foto’s hierboven zijn daar ook wel voorbeelden van te vinden.

Het kiezen van een combinatie tussen vurenhout en een ander houtsoort heeft als groot voordeel dat je een trap kunt realiseren die de uitstraling van jouw gewenste (hard)houtsoort heeft, maar qua prijs lager uitvalt dan wanneer je de trap volledig van die (hard)houtsoort laat maken. Zo kun je er voor kiezen om de delen van de trap die niet in het zicht komen, of toch al dekkend geschilderd moeten worden, van vurenhout te maken.

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Eenvoudig te bewerken
 • Gaat zeer lang mee
 • Kan bekleed worden
Beuken en vuren trap

Meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van trappen

Vurenhout is een zachte houtsoort waardoor deze gemakkelijk te bewerken is. De zachtheid van dit hout zorgt er echter ook voor dat het meer kwetsbaar is. Zeker na jarenlang intensief gebruik kan dit type trap gebruikssporen laten zien. Daarnaast is de trap onbewerkt ook wat gevoeliger voor vocht en insecten. Het is daarom van belang dat een vuren trap goed afgewerkt wordt. Met behulp van de juiste bewerking is de trap voldoende beschermd voor binnengebruik. Doordat vurenhout van nature gevoelig is voor vocht en aantasting door insecten is dit materiaal niet geschikt voor een buitentrap.

Bij ons vind je vele verschillende soorten vuren trappen. Door de ruime keuze aan trappen van vurenhout kies je gemakkelijk een trap die aansluit op jouw smaak en woonstijl. Wij zorgen ervoor dat de trap goed afgewerkt is -veel klanten kiezen voor een witte grondverf op een vuren trap als eerste behandeling- waardoor de nadelen van het hout geminimaliseerd worden.

Herkomst en gebruik van vurenhout

Het welbekende vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het groeigebied van de fijnspar betreft Europa en Noord-Azië. Nederland heeft al eeuwenlange ervaring met dit type houtsoort. Vuren wordt voor vele toepassingen gebruikt, zo bestaan er onder andere vuren gevelbekleding, heipalen, montagekozijnen, kasten en uiteraard vuren trappen. Direct na het verzagen is de kleur van vurenhout bijna wit. Hierna kan het hout nog nadonkeren tot witachtig geel. Het verkleuren van het hout kan worden tegengegaan door het zo snel mogelijk te verwerken. De kwasten van vuurhout zijn donkerbruin en tot wel vijfmaal harder dan omringend hout. Naast vurenhout levert de fijnspar ieder jaar een gezellige sfeer in menig huiskamer. Vele kerstdiners zijn gegeten in het bijzijn van een fijnspar!

Vuren balustrade leuningen
Vurenhouten beuktrap

Trappen van vurenhout

Inspiratie

Veelgestelde vragen over de vuren trap

 • Wat kost een vuren trap?

  Wat een vurenhouten trap kost is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Om hier toch zo snel mogelijk een helder en specifiek antwoord op te krijgen kun je gemakkelijk en snel geheel vrijblijvend een gratis offerte aanvragen door op de link onder dit veelgestelde vragen blok te klikken. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.

  Voor jouw vuren trap zijn de keuzes bij ons heel ruim. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende trapmodellen en trapstijlen. Ons brede assortiment biedt voor ieder wat wils. Combineer het geschikte type trap met een stijl die aansluit op jouw wensen en woonstijl om de trap zo compleet te laten integreren in de ruimte.

 • Komen jullie de trap ook plaatsen?

  Het plaatsen van de trap of trappen verzorgen wij ook voor je. Mocht je de trap zelf willen plaatsen, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Al deze wensen nemen wij mee in het traject.

 • Hebben jullie ook inmeetservice?

  In eerste instantie is het zelf aanleveren van maten of bijvoorbeeld een bouwtekening voldoende om een vrijblijvende offerte te kunnen maken.

  Hebben wij ook inmeetservice? Ja, zodra we opdracht hebben om de (maatwerk) trap te maken, maken we een afspraak om deze kosteloos in te meten bij jou thuis. De trap wordt vervolgens perfect op maat gemaakt.

 • Hebben jullie een trappenshowroom?

  Ja, wij hebben een showroom waar je verschillende soorten trappen en materialen kunt bekijken. Onze showroom is op afspraak te bezoeken. Voor het inplannen van een vrijblijvend bezoek aan de showroom kun je contact met ons opnemen.

 • Vuren trap of hardhout?

  Het voor veel klanten belangrijkste verschil tussen een vuren trap en een hardhouten trap is de prijs. Een vuren trap is doorgaans de voordeligere optie. Als dit voor jou niet zozeer een belemmering is, dan zijn er nog een aantal aspecten om af te wegen bij de keuze tussen een vuren of hardhouten trap.

  Zo zal een vuren trap vanwege de ‘zachte’ houtstructuur en bewerkelijkheid bijna altijd goed behandeld moeten worden om de trap zo goed mogelijk te beschermen. Dan kun je er voor kiezen om de trap bijvoorbeeld te bekleden, maar ook een veelgeziene keuze bij onze trappenfabriek is het laten afleveren in een witte grondverf, met daarna een behandeling naar keuze om het af te werken.

  Bij een hardhouten trap ligt dit iets anders. Die wordt meestal ook wel behandeld, maar daarbij blijft de originele houtstructuur veel meer behouden. Bijvoorbeeld door het gebruik van een blanke lak.

  Daarnaast wordt er, zoals bovenaan deze pagina te lezen is, ook vaak gekozen voor een combinatie van vuren- en hardhout. Bijvoorbeeld wanneer er gedeeltes van de trap toch niet in het zicht komen en er daardoor een lagere totaalprijs gerealiseerd wordt.

 • Open vuren trap of een dichte vuren trap?

  Die keuze is natuurlijk aan jezelf. Met een open vuren trap heb je de voordelen van het vele lichtdoorval en natuurlijk het feit dat het de goedkopere optie is. Daartegenover staan de ‘nadelen’ dat een open vuren trap minder geluiddempend is en de warmte makkelijker naar boven wegtrekt.
  De dichte vuren trap heeft, naast een wat luxere uitstraling, de mogelijkheid om er een trapkast onder te maken en het dempende geluid tussen de verdiepingen als voornaamste voordelen. Bij de dichte vuren trap staan daar de ‘nadelen’ tegenover dat het de lichtdoorval blokkeert en het een iets minder goedkope trap is ten opzichte van de open trap.

  Maar bovenal staat jouw persoonlijke voorkeur op de eerste plaats.

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Trappen van hoge kwaliteit
 • Maatwerk oplossingen