Zelfdragende boomloze trap

Zelfdragende boomloze trap

Trap zonder trapboom

De zelfdragende of boomloze trap is op het eerste gezicht niet anders dan een zwevende z-trap of een zwevende bloktrap, ware het niet dat deze zelfdragende boomloze trappen qua constructie heel anders in elkaar zitten. Daar waar alle andere trappen doorgaans voorzien zijn van één of meerdere trapbomen om de treden te ondersteunen, is de boomloze -het woord zegt het al- zonder trapbomen alsook zonder trapspillen en daarmee compleet zelfdragend. Bij dit type trap zit de constructie die voor de stevigheid en stabiliteit zorgt binnenin de traptreden zelf, compleet uit het zicht. Een nettere afwerking ga je niet krijgen. In Duitsland bestaat dit type trap al even en heet het een faltwerktreppe, wat vrij vertaald ‘vouwtrap’ betekent. We zouden dit type trap dus letterlijk vouwtrap kunnen noemen, echter is dat een beetje misleidend omdat de trap niet daadwerkelijk gevouwen kan worden. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vlizotrap, wat dus een beetje verwarrend kan worden.

Op deze pagina vertellen we u alles van A tot Z over deze zelfdragende boomloze trappen. Daarnaast zijn er hieronder afbeeldingen te zien van dit type trap. Liever niet alles lezen en direct een gratis en vrijblijvende offerte voor deze trap aanvragen? Dat kan uiteraard via de knop hieronder.

Faltwerktreppe – faltwerktrap, constructie van de trap

Over die constructie die in de inleiding werd benoemd… wat is daar dan zo uniek of anders aan? Het korte antwoord: de trap draagt zichzelf doordat de constructie binnenin de treden zit. De overloop van een trede naar de volgende trede -en het tussenliggende stootbord- zit van binnen aan elkaar gekoppeld, zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is.

Bovenstaand vraagt natuurlijk om iets meer toelichting. De benoemde constructie zit dermate goed in elkaar dat er geen trapbomen of muurconstructies benodigd zijn om de trap van stabiliteit en stevigheid te voorzien. De trap is op zichzelf al sterk genoeg om beloopbaar te zijn. In de praktijk kan er natuurlijk nog wel voor gekozen worden om de trap op enkele punten te verankeren in de muur voor ultieme stevigheid. Het mooie bij de zelfdragende boomloze trappen daarbij, is dat er geen verstevigde muur of constructie in de muur benodigd is.

Mocht ervoor gekozen worden om de zelfdragende trap volledig vrij, los van muren (bijvoorbeeld in het midden van een bepaalde ruimte in het huis), te plaatsen dan passen wij daar de trapconstructie op aan. Denk hierbij aan diktes die anders worden dan standaard of andere aanpassingen.

  • Vrij van verankering in muren
  • Mogelijk in z-trap en bloktrap
  • Zwevend
  • Stevige, interne constructie

Leuk allemaal, maar wat heb ik er als klant aan?

We begrijpen het helemaal; leuk hoor, dat jullie er zo enthousiast over zijn. Maar wat heb ik er als klant nou precies aan? Concreet: door deze constructie kan dit type trap in nagenoeg iedere situatie worden geplaatst. Zo is er bijvoorbeeld niet meer een minimale muurdikte nodig om de trap in te kunnen verankeren. Daarnaast kan deze trap eigenlijk op ieder moment van de (ver)bouw geplaatst worden, wat voor een stukje flexibiliteit in jouw planning zorgt.

Laten we voor de beeldvorming een zwevende z-trap als voorbeeld pakken en daarvan de zwevende variant vergelijken met een zelfdragende boomloze trap.

Zwevende z-trap

  • Gestorte betonnen muur óf staalconstructie in de muur benodigd voor stevigheid van de trap
  • Moet geplaatst worden voordat de stukadoor zijn of haar werk kan doen

Zelfdragende boomloze z-trap

  • Geen constructie in de muur of gestorte betonnen muur benodigd
  • Kan op nagenoeg ieder moment van de (ver)bouw geplaatst worden, vaak zelfs nadat het stucwerk al is aangebracht
  • Door de interne constructie een erg fraaie uitstraling zonder zichtbare bevestigingspunten

Concluderend is de zelfdragende boomloze trap voor het oog net iets fraaier dan de zwevende z-trap, omdat er geen trapboom of afwerking daarvan zichtbaar is. Daar tegenover staat dat de zwevende z-trap op zichzelf iets voordeliger is dan de zelfdragende boomloze trap. Op zichzelf, puur als trap, want onderaan de streep is dat niet helemaal zo. Bij een zwevende z-trap zijn er natuurlijk kosten verbonden aan het laten storten van een betonnen muur of het realiseren van de benodigde stalen constructie. Bovendien kan de zelfdragende boomloze trap op ieder moment van de (ver)bouw geplaatst worden, waardoor je flexibeler bent in je planning.

Verschil zwevende trap en faltwerktrap

Wat is het verschil met een zwevende trap?

Een zwevende trap heeft natuurlijk ook geen trapspil(len) en ogenschijnlijk geen trapboom of trapbomen. Ogenschijnlijk, want bij zwevende trappen is er vaak juist wel sprake van een trapboom of soortgelijke (stalen) constructie. Deze zijn dan achter het stucwerk verstopt, maar ze zijn er zeker wel. Dat is ook direct het grootste verschil met de zelfdragende boomloze -faltwerk- trap. Deze heeft zoals hierboven benoemd geen enkele trapboom of soortgelijke constructie in de muur.

Een ander verschil met een zwevende trap, is dat de zwevende trap ook als open variant verkrijgbaar is. Dat is bij de zelfdragende boomloze trap niet mogelijk, omdat de constructie die de trapboom vervangt binnenin de overgang van de trede naar stootbord naar volgende trede zit.

Constructie van trap

Z-trap en bloktrap varianten

De zelfdragende trappen zijn te verkrijgen in z-trap en bloktrap varianten. Daarnaast is de keuze uit houtsoorten erg ruim bij deze trappen zonder trapboom. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze trap zonder trapboom te laten maken van het duurzame rubberwood of juist van eikenhout. De keuze is reuze.

Ook voor de aankleding van de trap zijn er dezelfde mogelijkheden als bij alle andere trappen. Denk hierbij aan trapleuningen, hekwerk, glazen traponderdelen, maatwerk et cetera.

  • Betrouwbaar en flexibel
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Geen trap onmogelijk

Meer weten over
faltwerktrappen?