Inspiratie

Onderkwart trap met plantenwaterval

Design

In Zwolle mochten wij deze onderkwart trap met plantenwaterval realiseren. Een project waarbij wensen bijgesteld moesten worden om uiteindelijk tot dit prachtige resultaat te komen. Het betreft één trap van de begane grond naar de eerste verdieping.

Hieronder leest u meer over dit project.

Onderkwart trap met plantenwaterval

Goed overleg, keuzes en gebruikte materialen

Op de vraag wat voor trap ze graag wilden hebben, was de wens: “Een trap met stalen trapbomen en eikenhouten treden.” Uiteraard zijn we daar direct mee aan de slag gegaan. Vergeleken met staal ligt de prijs van hout een stukje lager om in een trap te verwerken. Na goed overleg is er door de klant uiteindelijk voor hardhouten trapbomen met een strakke afwerking gekozen om budgettair mooi uit te komen.

Meer keuzes…
Daarmee is de trap nog niet af natuurlijk. Er moeten nog meer keuzes gemaakt worden: welke houtsoort, materiaal van het hekwerk, de leuningen, wel of geen antistlip… Uiteindelijk is er een combinatie van hardhout en metaal uit gekomen. Welk materiaal waar precies voor gebruikt is, lees je hieronder.
De vormgeving, een linksdraaiende onderkwart trap, is door de architect bepaald.

Dan een creatieve oplossing van de klant. De trap moest bovenaan over een koof heen gewerkt worden, waardoor de bovenste drie treden als dichte trede uitgevoerd zijn. De ruimte die er voor het hekwerk langs de vide ontstaan is, heeft de klant erg creatief opgevuld door er plantjes in te zetten. Deze zijn inmiddels gegroeid zijn tot een plantenwaterval die voor de boei langs valt.

Gebruikte materiaalsoorten
Zoals gezegd was de wens van de klant o.a. eikenhouten treden. Ook de trapbomen en het hekwerk op de trap en langs de vide zijn van hardhout gemaakt. De muurleuningen, maar ook de antislipstrippen zijn van metaal gemaakt. Daarmee is de trap nog niet zoals je ‘m hier als resultaat ziet natuurlijk. Hij moet ook nog behandeld worden.

De treden zijn voorzien van een white wash olie om zo dicht mogelijk bij de kleur van de vloer op de eerste verdieping te komen. De andere onderdelen van de trap, zoals de trapbomen en het hekwerk, hebben wij geleverd in een grijze grondverf. Dit is naderhand door de klant zelf van een RAL-kleur naar wens voorzien. Doordat het materiaal hardhout is en ze deze donker geschilderd hebben, geeft het een look van stalen trapbomen. Blijft over de afwerking van de muurleuningen. Deze hebben een matzwarte poedercoating  met 5% glans gekregen.

De trap zoals je ‘m hier ziet kan in ieder type nieuwbouwwoning toegepast worden. Scroll overigens nog iets naar beneden voor een leuk weetje over deze trap.

Alternatieve stalen look

Metalen trappen

Een nieuwswaardige trap

Leuk feitje: dit project heeft het nieuws gehaald. Lokaal nieuws, maar toch. Indebuurt.nl informeert en inspireert inwoners van een stad via nieuws, artikelen, aanbiedingen en tips over wat er allemaal in hun buurt gebeurt en te beleven valt. Voor de rubriek ‘Binnenkijken bij’ van Indebuurt Zwolle werd deze klant van ons geïnterviewd. Daarin vertelden ze trots over hun zelfgebouwde huis, waarbij ook de trap ter sprake komt.

Klik hier om het hele artikel van Indebuurt Zwolle over dit huis (en de trap) te lezen.

Benieuwd naar het hele huis? Klik dan hier om hun Instagrampagina te bekijken.

  • Zwarte bomen & hekwerk
  • Metalen leuningen
  • Gedeeltelijk dichte trap