Inspiratie

Keepboomtrap tussen twee muren

Modern

Een onderkwart trap tussen twee muren in. De trapbomen en spil zijn weggewerkt in het geheel en hierdoor min of meer onzichtbaar. Daarnaast zorgt de keuze voor rubberwood ervoor dat het ook nog eens een erg duurzame trap is.

Lees hieronder meer over dit project.

Keepboomtrap tussen muren header

Gemaakte keuzes: type trap, materiaal, kleuren

De klantwens
Deze was meteen duidelijk: “Een trap die tussen de muren moet komen, waarbij je de trapbomen niet kunt zien als je over de trap loopt.” Dat was de belangrijkste opdracht bij dit project en hier zijn we uiteraard ook direct mee aan de slag gegaan. Er is daarom voor keepbomen gekozen. Wat dat precies zijn, lees je in het blok hieronder. De keepbomen komen er goed tot zijn recht bij een trap die tussen twee muren in staat.

Gebruikte materialen en de afwerking
De keepbomen en spillen van deze trap zijn gemaakt van het duurzame rubberwood. Dat is een hardhoutsoort die, ondanks dat het hardhout is, relatief goedkoop is ten opzichte van andere hardhoutsoorten. Daarnaast is het een erg duurzame houtsoort. De stootborden zijn van 12 mm MDF V313 gemaakt en de treden, leuningen en handregels van eikenhout, ook hardhout dus. Blijft over de spijlen van het verdiepingshekwerk. Deze zijn van staal gemaakt met een diameter van 20 mm.

De keuze voor twee verschillende soorten hardhout is goed te verklaren. Hardhout op zichzelf staat voor kwaliteit, maar kwaliteit is doorgaans ook iets duurder. In dit geval zijn de gedeeltes die uiteindelijk niet zichtbaar zijn van rubberwood gemaakt en de zichtgedeeltes van eikenhout. Op deze manier is de kwaliteit gewaarborgd, maar kan er ook nog scherp op de prijs gelet worden.

Met betrekking tot de behandeling van de materialen zijn de keepbomen en spillen afgewerkt met een witte grondverf die later in het geheel van de woning afgeschilderd zijn. De eiken treden, leuningen en hekwerkregels zijn behandeld met een kleurolie. De duurzaamheid en kleurstelling van dit geheel sprak de klant erg aan.

Trap tussen twee muren

Keepbomen: wat zijn dat?

Omdat het de wens van de klant was dat je de trapbomen niet mag zien als je over de trap loopt, hebben we -uiteraard in goed overleg- ervoor gekozen om de trap van keepbomen te voorzien. Maar wat zijn dat dan precies?

Bij standaard trapbomen worden er inkrozingen in de trapboom gefreesd waarin de kopse kant van trede past. Hierbij zie je zowel boven het trede-oppervlak als onder het trede-oppervlak een stukje trapboom. Bij een keepboom wordt het gedeelte wat je bij standaard trapbomen boven het trede-oppervlak ziet, uitgezaagd. Op die uitgezaagde gedeeltes komt de trede te liggen, in plaats van erin. Hierdoor wordt de trapboom als het ware onzichtbaar wanneer je op de trap loopt, zeker in dit geval waarbij de trap tussen twee muren in staat.

  • Keepbomen
  • 'Onzichtbare' trapspillen
  • Tussen twee muren