Rechte trap met bordes

Rechte trap

Rechte trappen

De rechte trap is misschien wel het meest bekende model trap verkrijgbaar. Omdat je bij dit model trap veel keuze hebt in toepassingen en materialen, past deze trap in iedere woonstijl. Zo past een houten, dichte rechte trap erg mooi in bijvoorbeeld de klassieke of landelijke woonstijl. Een metalen trap past goed in een industriële woonstijl en een houten of glazen open rechte trap staat weer mooi in een moderne stijl.

Dit zijn slechts voorbeelden van vele combinaties die je met dit type trap kunt realiseren. Het belangrijkste aspect bij de keuze voor een rechte trap is de hoeveelheid beschikbare ruimte. Deze trap neemt, relatief gezien natuurlijk, wel wat ruimte in beslag. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de trap wat steiler te laten lopen, dit zal er echter wel voor zorgen dat de trap wat minder makkelijk beloopbaar is dan een standaardmodel.

Hieronder vind je alle informatie die je wilt weten over de rechte trap. Geïnteresseerd in dit type trap, of specifieke vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, of vraag direct een gratis offerte op maat aan.

Wat is een rechte trap?

Een rechte trap is een trap zonder bochten of draaiingen waarbij elke trede dezelfde breedte heeft. Deze trap gaat rechtstandig omhoog en heeft een rechte looplijn. Dit type trap is in meerdere soorten te verkrijgen. Zo zijn er de steektrap, molenaarstrap en luie trap, allemaal vormen van rechte trappen. Maar ook een bordestrap kan een rechte trap zijn. Bijvoorbeeld wanneer de te overbruggen hoogte tussen twee verdiepingen groter dan normaal is, kan het praktisch zijn om een bordes halverwege de rechte trap te verwerken. Een (tussen)bordes is een platform die als verbindingsdeel tussen twee trapdelen wordt geplaatst en kan dienen als rustplaats.

Doorgaans bestaat dit type trap uit treden die bevestigd zijn tussen twee parallel lopende trapbomen, maar een rechte trap kan ook bestaan uit bijvoorbeeld alleen treden die tussen twee muren in bevestigd zijn, of een trapboom aan één kant en bevestiging aan de muur aan de andere kant.

  • Op maat gemaakt
  • Past in iedere woonstijl
  • Hoge kwaliteit
  • In verschillende materialen leverbaar
Rechte trap kopen

Rechte houten trap

Een houten rechte trap is misschien wel de meest voorkomende trapsoort waar vraag naar is. Niet alleen om de relatief goedkope prijs van een rechte houten trap, maar ook omdat de rechte trap naast woningen ook veel gebruikt wordt in schuren, garages en als vervanger van de (vlizo)trap naar de zolder of vliering. Het is een populaire trap vanwege de klassieke en tijdloze uitstraling. Daarnaast is de keuze voor een houten rechte trap ook een duurzame keuze.

Maar hout is niet de enige optie bij ons. De rechte trap kunnen we bijvoorbeeld ook in staal leveren, of een combinatie van staal en hout. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een stalen middenboom of stalen zijbomen met houten traptreden. Om de duurzaamheid te waarborgen is het natuurlijk, zoals bij veel natuurlijke producten, belangrijk om goed onderhoud aan de rechte houten trap te plegen.

Meest gekozen trap voor

  • Grotere, lange hallen
  • Woonkamers
  • Kantoren
  • Zoldertrap
Maatwerk rechte trap

Een rechte trap op maat gemaakt

Als je kiest voor een rechte trap dan kun je kiezen voor een standaardmodel of een trap op maat. Een op maat gemaakte trap zet je voor een aantal te maken keuzes, maar levert dan ook de perfecte, door jou gewenste trap op.

Een aantal dingen waar je een beslissing over moet maken zijn het type trap dat je wilt hebben; open of dicht, de materiaalsoorten die gebruikt moeten worden; staal, hout of misschien zelfs glas? Of een combinatie daarvan is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

Open trap
Een open rechte trap heeft geen stootborden tussen de treden. Je kunt hierdoor tussen de treden doorkijken. Het biedt een open en ruimtelijk gevoel. Een open trap past erg goed bij een modern en open interieurontwerp. Dit type trap zal daarbij perfect integreren bij de rest van de woonstijl.

Dichte trap
Een dichte rechte trap is een wat meer gesloten trap dan de open trap. In tegenstelling tot de open trap, kun je bij een dichte trap niet door de treden heen kijken, omdat hier een stootbord tussen de treden is bevestigd. De dichte trap biedt daarmee meer privacy en het zal een meer geluiddempende werking hebben. Een dichte rechte trap kan mooi gebruikt worden wanneer er bijvoorbeeld een (opberg)kast onder de trap gemaakt wordt.

Om de duurzaamheid en het uiterlijk van je trap te behouden is het belangrijk om te trap goed te behandelen. Wanneer je een houten rechte trap hebt, is het goed om te weten dat hout gevoelig is voor vocht en temperatuurschommelingen waardoor de trap na verloop van tijd kan vervormen, kromtrekken en kraken. Om dit te voorkomen kun je de trap behandelen met (grond)verf, lak, olie of beits. Deze coatings bieden bescherming tegen vuil en vocht en je trap blijft er langer mooi door. De keuze voor welke behandeling het mooist is en best past bij jouw nieuwe (houten) rechte trap, hangt onder andere van de houtsoortkeuze af. Wij kunnen de trap in vele houtsoorten leveren -van vurenhout en rubberwood tot aan beuken en eiken– en ook in alle bijpassende behandelingen voor de door jouw gekozen houtsoort.

Het type trap, de keuze van behandeling en de materiaalsoorten zijn slechts een paar voorbeelden van vragen de je jezelf moet stellen wanneer je voor een maatwerk trap gaat. Maar eigenlijk kunnen we heel kort zijn over de vraag: “maken jullie ook rechte trappen op maat en wat is er allemaal mogelijk?”. Het antwoord is simpel: alles is mogelijk bij ons. Dus naast alle types trappen en allerlei materiaalsoorten, kunnen wij ook trappen in aangepaste afmetingen leveren, misschien om dat je net dat rare hoekje op de plek van de trap hebt staan bijvoorbeeld. Of andere speciale wensen; bij ons is geen trap onmogelijk!

Rechte trap staal
Rechte trap

Inspiratie opdoen

Naar inspiratie

Een rechte trap kopen

Een rechte trap kopen
Ben je op zoek naar een rechte trap voor in jouw woning, kantoor of bedrijfspand? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvende offerte op maat bij ons aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet op zoek bent naar een complete trap, maar slechts naar een paar onderdelen voor jouw rechte trap. Onderdelen als een traphekje, nieuwe leuning, losse treden, antislip et cetera leveren wij ook gewoon. Om je een eerlijke en bewuste keuze te kunnen laten maken benoemen we hieronder zowel een aantal voordelen als nadelen van de rechte trap.

Voordelen van een rechte trap
– Eenvoudig ontwerp en bouwproces
– Relatief goedkoop
– Goed en aangenaam beloopbaar
– Eenvoudige toegang voor verplaatsing van grote voorwerpen
– Fraaie uitstraling en past goed in elk interieur
– Makkelijk te plaatsen
– Weinig tot geen beperkingen qua materialen en toepassingen

Nadelen van een rechte trap
– Neemt relatief veel ruimte in beslag
– Minder geschikt voor kleinere ruimtes
– Sommige mensen vinden een rechte trap voor het oog minder aantrekkelijk dan andere trapontwerpen

Veelgestelde vragen

  • Hoe bereken ik een rechte trap?

    Stap 1: bepaal de hoogte van de trap
    Meten is weten: de hoogte van je rechte trap kom je te weten door de afstand tussen de benedenvloer tot de bovenkant van de vloer op de bovenliggende verdieping te meten. Wij raden je aan om dit op meerdere punten te meten en de grootste maat aan te houden.

    Stap 2: bepaal het aantal treden
    Doorgaans hebben trappen een optrede -wat dit is, leggen we hieronder uit- van tussen de 15 cm en 20 cm. Het aantal treden van de trap bereken je door de traphoogte te delen door de gewenste optrede. Rond af naar het dichtstbijzijnde hele getal en tel daar vervolgens één trede bij op voor de bovenkant van de trap.

    De optrede is de afstand of hoogte tussen de bovenkant van een trede tot de bovenkant van de eerstvolgende trede. De ideale optrede is tussen de 17 cm en 19 cm.

    Stap 3: bepaal de dieptes van de treden
    De diepte van elke trede ligt doorgaans tussen de 25 cm en 35 cm. Om de exacte diepte te bepalen, vermenigvuldig je de optrede met 1,75 of 2.

    Stap 4: bepaal de trapbreedte
    Doorgaans is een trapbreedte van minimaal 80 cm aanbevolen. Een bredere trap kan echter nodig zijn als de trap intensief gebruikt wordt of wanneer er grote voorwerpen over de trap moeten worden gedragen.

    Stap 5: bereken de hellingshoek van de trap
    De hellingshoek van de trap bereken je door tweemaal de optrede te nemen en dit te delen door de trapbreedte. Vermenigvuldig het resultaat met 100 en je hebt de hellingshoek van jouw trap.

    Voorbeeld: een optrede van 17 cm en een trapbreedte van 85 cm maakt een hellingshoek van 40°.
    17 x 2 = 34 cm gedeeld door de trapbreedte maakt 34 : 85 = 0,4. Vermenigvuldigen met 100 maakt 0,4 x 100 = 40°.

    Goed om te weten: een aangename hellingshoek zit tussen de 30° en 40°.

    Stap 6: bereken het aantal stootborden (in geval van een dichte trap)
    Indien je kiest voor een dichte open trap, moet je ook het aantal benodigde stootborden weten. Dit aantal is simpelweg hetzelfde aantal als de hoeveelheid aan treden je bij stap 2 hebt berekend.

  • Wat kost een rechte trap?

    Een rechte trap kost over het algemeen minder dan andere soorten trappen. Dit komt doordat deze trap minder bewerkelijk is en vrij standaard gemaakt kan worden. Uiteraard is de exacte prijs van een rechte trap van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan materiaalkeuze, afwerking en optionele extra’s als een balustrade op de verdiepingsvloer.

    Om de prijs van de door jouw gewenste trap te krijgen, kun je gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.

  • Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een rechte trap?

    Vóór een rechte trap heb je in ieder geval een ruimte van 90 cm bij 90 cm nodig. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch zie je het vaak mis gaan dat mensen hier geen rekening mee houden. Je moet de trap natuurlijk wel een beetje fatsoenlijk kunnen betreden.

    Wat betreft de trap zelf heeft een standaard dichte rechte trap vaak een oppervlakte van ongeveer 6 m2.

  • Welke soorten rechte trappen zijn er?

    De standaard rechte trap wordt ook wel een steektrap genoemd. Maar naast de steektrap zijn er ook nog een paar andere soorten rechte trappen zoals de molenaarstrap en de luie trap. Het verschil tussen deze rechte trapsoorten zit hem voornamelijk in de mate van hoe steil de trap verloopt van de ene verdieping tot de bovenliggende verdieping.

    Daarnaast is er ook nog de zogenaamde muizentrap. Dit is eigenlijk gewoon een steektrap, maar met een kenmerkende, eigen vormgeving waardoor het een muizentrap wordt genoemd.

  • Plaatsen jullie de rechte trap ook?

    Ja, wij verzorgen ook het plaatsen en afmonteren van jouw nieuwe trap. Indien je de trap toch liever zelf plaatst dan is dat ook geen enkel probleem. Hierin ben je helemaal vrij om te kiezen.

  • Hebben jullie een showroom waar ik de rechte trappen kan bekijken?

    Ja, wij hebben een trappenshowroom waar je de verschillende soorten, stijlen, kleuren en nog veel meer andere opties op trappen kunt bekijken. Neem vrijblijvend contact met ons op om een bezoekafspraak in te plannen. Op onze inspiratiepagina kun je alvast verschillende voorbeelden vinden.

  • Breed assortiment
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Maatwerk oplossingen

Meer weten over een rechte trap?